Universitatea de Stat din Moldova a fost gazda unui eveniment de amploare dedicat studenților moldoveni, atât din țară, cât și din diasporă – Forumul „International Moldovan Students United at Moldova State University” care a reunit tineri pasionați, dornici să-și împărtășească experiențele și să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.
Evenimentul desfășurat în premieră, vineri, 16 august, a oferit participanților o platformă unică pentru a împărtăși experiențe; de a promova dialogul intercultural, astfel stimulând înțelegerea și respectul reciproc; de a încuraja implicarea civică și de a dezvolta abilități de leadership și de relaționare.
Forumul a fost deschis cu mesajul de salut a prorectorului pe activitate științifică din cadrul USM, Georgeta Stepanov, care a menționat că „Universitatea de Stat din Moldova reprezintă un centru multi și polifuncțional care oferă nu doar cunoștințe dar și multe oportunități de manifestare a tinerilor”.
Mesajul Ministerului Educației și Cercetării a fost unul încurajator, Ministrul Dan Perciun și Adriana Cazacu, Secretară de Stat, au subliniat că ,,cea mai mare bogăție a țării sunt oamenii și că guvernul contează atât pe tinerii care au ales să studieze acasă cât și pe cei din Diasporă, căci fiecare, cu practica, experiența și expertiza sa, prin eforturi comune, poate contribui la dezvoltarea țării noastre, poate aduce acea energie tânără și noutate de care are nevoie Moldova”.
Participanții la eveniment s-au bucurat și de mesajul Secretarului Comisiei Electorale Centrale, Dana Munteanu, care împreună cu colegii de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral au reușit să abiliteze tinerii cu privire la structura procesului electoral și la specificul votului prin corespondență.
Astfel tinerii au fost încurajați să colaboreze, să creeze spații de dialog și să se implice în procesele de guvernare atât pe online cât și off-line. Directorul International Republic Institute, Krzysztof Lisek, a susținut că activitatea cu tinerii și pentru tineri a fost și rămâne un obiectiv al proiectelor organizației pe care o gestionează.
Iar reprezentanții AO „Tinerii Acasă” au menționat că „tinerii moldoveni sunt implicați, ambițioși și dornici să contribuie la creșterea țării”.
Prin inițiative de acest gen, se creează o comunitate puternică, capabilă să aducă schimbări pozitive în societate.
Proiectul este realizat de AO „TINERII ACASĂ” și International Republican Institute (IRI), în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, National Endowment for Democracy (NED), Biroul Relației cu Diaspora (BRD), Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul Mediacor, Vinăria „Purcari” și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).